Marimekolle kehityksen kärjessä kulkeminen on aina ollut luonteva tavoite, sillä yhtiö on maailman kärkeä kuviosuunnittelussa. Tämä näkyy nyt myös materiaalien saralla, sillä ajattomuuteen ja kestävyyteen uskova designtalo haluaa löytää markkinoilla olemassa olevien tekstiilien rinnalle uusia vaihtoehtoja, jotka vastaavat kuluttajien muuttuviin arvoihin. Tavoitetta kohti edetään synergisellä yhteistyöllä.
Puuvilla on maailman eniten käytetty luonnonkuitu, jolla on käyttämiseen ja mukavuuteen liittyen hyvä maine. Puuvillan rinnalle on kuitenkin nousemassa uusia haastajia. Marimekko on jo vuosia ollut mukana erilaisissa materiaalikehityshankkeissa, joissa kehitetään uusia kestävän kehityksen vaatimuksiin entistä paremmin vastaavia materiaaleja.
– Nuorempi sukupolvi on entistä tietoisempi kulutuksensa vaikutuksista ympäröivään maailmaan ja odottaa vastuullisuutta myös materiaaleilta. Haluamme olla vahvasti niiden kehittämisessä mukana antamalla oman panoksemme. Marimekko designtalona on jo alkuajoista saakka ollut eturivissä viemässä kehitystä eteenpäin nimenomaan kestävän suunnittelun ja ajattomuuden näkökulmasta, sanoo Minna Kemell-Kutvonen, Marimekon suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja.
Kemell-Kutvonen uskoo, että Marimekolla suomalaisena, kansainvälisestikin tunnettuna yhtiönä on sellaista osaamista ja tietoa, joiden avulla se pystyy vauhdittamaan tämänkaltaisia hankkeita ja olemaan mukana kehittämässä uusia tekstiilialan innovaatioita. Ajattomuus, vastuullisuus ja kierrätettävyys ovat niitä pilareita, joille Marimekko haluaa tulevaisuuden tekstiiliteollisuutta omalta osaltaan ohjata.
Pienin, varmoin askelin kohti maalia
New Fibres -ekosysteemin etuna Kemell-Kutvonen pitää eri kokoisten toimijoiden yhdistämistä yhteisen tavoitteen äärelle. Tällöin Marimekonkin kaltaiset tahot pystyvät osallistumaan jo aikaisessa vaiheessa tarjoten esimerkiksi testausmahdollisuuksia kehityksen alla oleville uusille kuiduille. Marimekko puolestaan pääsee vaikuttamaan jo kehitysvaiheessa uusien kuitujen ominaisuuksiin tuomalla tekstiiliteollisuuden ja loppukäyttäjän näkökulman mukaan. Kuluttajat odottavat vastuullisempia kuituja, jotka myös muilta ominaisuuksiltaan ovat kilpailukykyisiä entuudestaan tuttujen materiaalien kanssa.
Tätä tuotekehitystä Marimekko on tehnyt mm. kuituteknologiayhtiö Spinnovan kanssa.
– Spinnovan innovaatio on hieno, puupohjainen kuitu, joka tehdään mekaanisin menetelmin ilman kemikaaleja. Se olisi aivan loistava vaihtoehto materiaalikirjoomme.
Tavoitteena on, että ensi vuonna käsillä on jo jokin konkreettinen tuotos. Mutta siihen, että tästä uudesta kuidusta valmistettuja Mari-paitoja saataisiin markkinoille menee kuitenkin vielä tovi.
– Tässä huomaa, että innovaatiot ottavat aikansa, jotta kaikki asiat tulevat huomioitua. Aina paljastuu uutta ja pitää iloita pikkuseikoistakin, jotka vievät lähemmäs maalia. Muoti- ja lifestyle-maailma on malttamaton, Marimekko on mukana kirittämässä kehitystä.
Kemell-Kutvonen uskoo kierrättämisen ja kiertotalouden ylipäänsä olevan tulevaisuuden tukijalkoja myös tekstiiliteollisuudessa. Suomeen hän toivoo enemmän poikkitieteellistä- ja taiteellista studiomittakaavan tekemistä kehitystä vauhdittamaan.
– On ollut todella antoisaa olla näissä kuituhankkeissa mukana jo useamman vuoden ajan ja nähdä miten käyttöominaisuuksiltaan niinkin hienon kuidun kuin puuvilla rinnalle voidaan mahdollisesti löytää uusia ratkaisuja.